Bordplassering

Bordplassering

Tidligere var det strenge regler for bordplasseringen i et bryllup, og «skikk og bruk»-bøker er ofte preget av disse. Noen regler holder man fremdeles i hevd, om ikke annet for å tilfredstille svigermødre og besteforeldre, men som regel har brudeparet et litt mer avslappet forhold til disse reglene i dag. Her følger en enkel oversikt over de tradisjonelle bryllupsbordene.

NYHET! Prøv vårt Dynamiske Bordkart her! (drag and drop)

Enkel oversikt: Dra og slipp gjester fra gjestelisten til bordene som dere designer selv. Legg inn gjester med kjønn for å gjøre det enkelt med riktig plassering.

Ta først utgangspunkt i hvor mange gjester dere er og størrelsen på rommet. Om det er et lite og intimt bryllup kan et langbord være nok. Er man litt flere bør man velge et av tre alternativer:

  • Rundbord
  • Hestesko
  • E- bord

RUNDBORD

Fordelen med rundbord er at gjestene sitter i et «intimt miljø». Selv om gjestene ikke kjenner hverandre fra før vil samtalen rundt bordet kunne gå litt lettere i bryllupet. Ha maks 8 gjester per bord.

HESTESKO

Hestesko er et hyggelig alternativ i forbindelse med bryllup. Fordelen med hesteskoen er at alle sitter sammen, ulempen er at det fort kan bli litt trangt langs bordet, eller at det blir stor plass og lite intimt mellom utstikkerne. Dette vil kunne hemme praten da det kan virke upersonlig. Se til at bordene som stikker ut fra hovedbordet ikke blir for lange.

E-BORD

Dette er det beste alternativet til de litt større bryllupene, men kan brukes av alle. Gjestene holdes samlet noe som gjør at gjestene føler at de sitter til bords med brudeparet. Pass på det er nok plass mellom utstikkerene til at servitører får plass og at gjestene klarer å dra ut stolen uten å slå den i ryggen til naboen.
Bordplassering

Brudeparet sitter alltid sammen i hovedsete. Om man bruker rundbord skal brudeparet sitte ved hovedbordet, evt. kan man velge å ha et langbord med hovedgjester mens resten av gjestene sitter ved rundbord. Husk at brudeparet skal kunne se alle gjestene og også være synlig for gjestene. Hovedbordet dekkes derfor kun på den ene siden. Ved hestesko og E-bord sitter brudeparet alltid på det øverst bordet, aldri på utstikkerene!

Foreldre sitter ved siden av brudeparet. I følge skikk og bruk skal brudens familie sitte nærmest brudeparet slik at bruden har sin far eller eldste mannlige familiemedlem på sin høyre side mens brudens mor sitter til venstre for brudgommen. Brudgommens foreldre sitter ved siden av hver av brudens foreldre. Forlovere skal sitte nært brudeparet og ha hverandre til bords om de er av ulikt kjønn.

Resten av gjestene i bryllupet plasseres etter skjønn, familiemedlemmer og øvrige gjester om hverandre. Bruk skjønn og forsøk å plassere mennesker dere tror vil passe sammen slik at samtalen rundt middagen går av seg selv. Dette vil gjøre bryllupsmiddagen hyggeligere både for dere og gjestene.

NB! Toastmaster må sitte slik at han/hun lett kan kontaktes av kjøkkenpersonell/ servitører og har oversikt over deres bevegelser. Toastmaster bør også være synlig for alle gjestene.

Sist, men ikke minst. Husk at dette skal være brudeparets store dag og at tradisjoner er til for å brytes. Finn det alternativet som passer ditt bryllup best og stol på egne avgjørelser!

Lykke til!

Hjemmeside

Gjesteliste

Bordkart

App

Budsjett

Send SMS

Leverandører

Huskeliste

Monogram