Spørsmål og svar

Spørsmål og svar

  • Jeg planlegger et tradisjonelt bryllup med ca 60 gjester. Omtrent hvor mye vil det koste?

    Vel, her kan man egentlig la fantasien løpe. Det å prissette det man kaller et tradisjonelt bryllup, kan være vanskelig. Alt er avhengig om du selv leier et lokale for å avholde bryllupsfesten, eller om dere velger å sette bort hele arrangementet. Når prisen skal settes må man også ta hensyn til meny, drikke, levende musikk eller DJ, etc…

    Personlig har jeg arrangert flere bryllup i deres størrelse (60 gjester) hvor brudeparet leier lokale selv, menyen har vært 3 retters, nydelig drikke til, og levende musikk. Dette i en kostnadsramme på ca.50-60.000. Da er alt av mat laget selv, og serveringspersonalet er også leid via kjente. Brudekjole og klær til brudgom og brudepiker er ikke innkalkulert!

  • Har dere noen tips til god og morsom underholdning på bryllupsfesten?

    Underholdning på selve bryllupsdagen kan egentlig være så mangt! Alt fra en lokal «stand-up» komiker, en skuespiller fra teateret eller et musikalsk innslag (jeg hadde harpe med solist i mitt eget bryllup). Et annet forslag kan være å la to instruktører fra en danseskole komme litt utpå kvelden for å lære gjestene å danse for eksempel linedance eller en form for pardans. Valgene og mulighetene er uendelige, så det gjelder å være kreativ!

  • Vi ønsker å bruke ringbærer. Hvem kan fylle en slik funksjon, og hvilken rolle får denne personen i bryllupet?
    Vel, en ringbærer kan være din ektemanns forlover. Ringene kan også ligge klare på puten ved alteret uten at noen kommer med den (den legges da klar FØR vielsen). Dere kan også ha en nær felles venn som bringer ringputen frem til dere under vielsen. Denne vennen får kun denne ene oppgaven under bryllupet! Nydelig at dere har tenkt å avgi løfter til hverandre under vielsen, det synes jeg er vakkert…
  • Er det lov for bruden og brudgommen å gi egne løfter i den norske kirken?
    Ja, dere kan godt avgi egne løfter. Presten i Deres kirke har «flere» måter å gjennomføre selve vielsen på, og jeg hadde nettopp nå i helgen et bryllup hvor brudeparet avga sine løfter ovenfor hverandre. Det var veldig vakkert!!
  • Hva er vanlig vedrørende fordeling av utgifter. Er det fortsatt slik at brudens foreldre betaler mest?
    Fra gammel tradisjon var det nok brudens far som skulle betale for hele bryllupet. Dette er forlengst blitt endret, og det er helt vanlig at brudeparet selv betaler for hele bryllupsfesten. Er man heldig kan det jo være at familien enten på din eller hans side «legger i» litt penger med dere!
  • Ønsker gifte oss borgerlig. Usikker på klær, blomster og hvem som bør være med? Når bør vi invitere gjestene til festen?

    Vel, dere har valgt å gifte dere borgelig på en fredag formiddag som er en super deg for borgelige bryllup! Når man velger klær for borgelig vigsel bør man kanskje ikke velge den store pompøse hvite brudekjolen. Det er ikke dermed sagt at du ikke skal gifte deg i en hvit/offwhite brudekjole, men borgelig vigsel foregår svært mye enklere enn et kirkebryllup. Selv om borgelig vigsel er særdeles høytidlig, bør man velge tøy som er mer egnet enn den pompøse brudekjolen. Du kan f.eks. velge bunad/festdrakt, en lekker sommerkjole -gjerne med lekre farger (den kan du jo bruke til noe annet senere), en enkel drakt, eller rett og slett en enkel stilren hvit/offwhite brudekjole. Brudebuketten er du selv fri til å velge etter dine ønsker!Under den borgelige vigsel er følgende tilstede: Brudeparet, forlovere og gjerne foreldre (enkelte tillater ikke foreldre med, så her må du spørre). Festen bør starte ca. 1-2 timer etter at vigselen har funnet sted om dere skal til fotografering.

  • Kan brudgommen ha lys dress i bryllupet?

    Brudgommen kan mer enn gjerne ha lys dress på sin bryllupsdag. Dette har kommet mer og mer, og ser vi tilbake i tid hadde brudgommen lys dress i 1970-1980 åra. Så har din kjære lyst på en lys dress, så hvorfor ikke?

  • Når bør brudgom, brudgomens familie, brudens mor og forlovere være på plass i kirken?

    Ca. 40 min innen vielsen starter.

  • Jeg skal være best man. Er det greit med sort dress og hvit skjorte med sløyfe?

    Det er nokså avgjørende hvilken «dresskode» dere har satt på invitasjonen. Har dere satt «pent» bør du ha slips. Har dere satt «smoking/galla» kan du bære tversover sløyfe!

  • Ser dere har endel tips til drinker, men mest champagnedrinker. Har dere noe med f.eks vodka eller gin?

    I noen av «mine» bryllup har det blitt servert «White Lady». Den er kjempegod og serveres med lekker sukkerkant rundt glasset, gjerne med en jordbær i….. Men det finnes også mange gode «Punch» man kan lage. Det er alltid greit å prøvesmake oppskriften når du finner den du tror du liker FØR bryllupet.

  • Spørsmål om forlover. Kan min mor eller bror være forlover?

    Det er ikke noe problem at en av dine aller nærmeste i familien er din forlover. Men det kreves at personen (forloveren) er over 18 år. Dette er det også referert til på dine papirer som skal sendes inn til folkeregisteret.

  • Jeg ønsker å vite litt om valsen i bryllupet. Tips til valg av vals?
    Først danser brudeparet sin bryllupsvals, ikke helt til valsen er ferdig. Litt ut i valsen engasjerer din far din svigermor, og din svigerfar din mor. Dere har da åpnet dansen for øvrige gjester når dette er gjort. Bruden bytter partner først under musikken og da er det skikk og bruk at bruden danser med sin far og brudgommen med sin mor…Dere velger selv hvilken vals dere ønsker. Det finnes utallige å velge mellom, og det er kanskje greit å gå i en musikk forretning for å få hjelp til å lytte til flere eksemplarer. De aller fleste velger Wienervals…
    Mye å holde styr på, men jeg er sikker på at alle setter pris på at «skikk og bruk» blir fulgt!
  • Kan dere gi noen tips om aktiviteter under middagen?

    Det er mange «skikker» vedrørende tramp, og at man kakker skjeen i bordet/glasset. Det som brukes mest er at når skjeene kakkes i bordet og man tramper samtidig, må brudeparet reise seg opp på sine stoler og kysse hverandre. Dette gjør de stående oppe på stolen, og det holder ikke med bare et «smellkyss». Det skal være et skikkelig omfavnende kyss…

    En annen morsom sak er når brudgommen reiser seg for å gå på toalettet, eller ut av lokalet. Da løper samtlige herrer rundt bordet for å kysse bruden på kinnet. Det bør skje hurtig og effektivt, og FØR brudgommen er tilbake i stolen sin igjen. Det samme gjør damene når bruden forlater lokalet…
    Alt dette skal/bør skje under middagen.

  • Når man frir, bruker man en egen ring? Kjøper man da like ringer etter å ha fått JA?

    Vel, når man frir kan dette gjøres både med og uten ring. Om du har tenkt å fri med ring så er dette som regel en annen ring en selve bryllupsringen. Den har også et annet utseende enn en giftering. Det kan for eks. være en alliansering eller en en-stens ring….Kanskje finnes det en ring som har gått i familien, fra mor til datter osv..

    Om man velger uten ring er det også hyggelig med evt. en stor bukett roser. Symbolet for at «Jeg Elsker Deg» er tre stk. røde roser, og disse bringer alltid budskapet vel frem.

Hjemmeside

Gjesteliste

Bordkart

App

Budsjett

Send SMS

Leverandører

Huskeliste

Monogram